Deelnemers vertellen

Deelnemers vertellen

Paul van Kempen

Met 1-0 achter, toch het winnende doelpunt scoren!

Ik ben Paul van Kempen, 50 jaar oud en woonachtig in Wageningen. Ik was op zoek naar mogelijkheden voor werk en liep tegen ReconnAct aan. Sinds 1999 heb ik een aantal jaar rondgelopen in de wereld van de psychiatrie. Op een gegeven moment kreeg ik van de psychiater een diagnose, zeg maar een label. Dat werkte zeer verhelderend, maar betekende wel dat je in deze samenleving gelijk met 1-0 achter staat. Het viel eerst niet zo op, maar kleine dingetjes zoals familieleden die je mening ineens niet zo serieus meer namen, vormden een teken aan de wand.

Vanuit de psychiatrie werd er na een opname gehamerd op vrijwilligerswerk. Ik heb dat jaren gedaan, in veel soorten functies. Van fotograaf en barman tot computerleraar. Je kan het zien als vlieguren maken. Daarnaast liep mee met diverse projecten om de mogelijkheden te verkennen van software op de pc. Ik leerde programma’s als Gimp en Blender kennen. Al snel ging ik over tot het maken van kunst op de pc. Ik heb inmiddels 4x geëxposeerd. Ik ben nu samen met ReconnAct aan het onderzoeken of hier iets meer mee te doen is.

We zijn nu 4 maanden verder in het traject. Halverwege was er voor mij een kantelpunt. Daar zag ik in dat er een aantal dingen in mijn leven anders moesten. Ook kwam ik ‘oude’ kwaliteiten van mezelf weer opnieuw tegen. Zo hadden de jaren in de psychiatrie mij eigenlijk doen vergeten dat ik een bijzondere manier met woorden en taal heb en beschik over schrijverskwaliteiten. Dat hoorde ik al tijdens mijn universitaire studie.

Reconnact biedt zeker een uitkomst op het moment dat je het idee hebt dat je 1-0 achterstaat. Het is na verloop van tijd zaak om zelf de winnende doelpunten te scoren!   oktober 2018

Ik ben trots op mezelf! 

Jobmaatje Petra met Jolanda

Wajonger-er Jolanda (gefingeerde naam) vond een baan bij de Hogeschool in Arnhem. Hier ging een heel proces aan vooraf. Ze had psychische klachten en belandde in een diep dal. Via allerlei hulpverleners en vrienden/familie, trad langzaam haar herstelproces in. Haar wekelijkse begeleiding van het RIBW hielp haar om sterker te worden: “Ik kreeg steeds meer grip op mijn leven. Via ReconnAct kreeg ik een jobmaatje toegewezen, die mij hielp richting werk. Het klikte heel goed tussen ons. We hebben afspraken gemaakt en doelen geformuleerd om een vaste koers te varen. Daardoor heb ik mezelf beter leren kennen en inzicht gekregen in wat ik wel en niet kan. Mede dankzij haar begeleiding van ongeveer een jaar, heb ik per half september een baan bij de HAN in Arnhem. Hier heb ik super veel zin in; het is een kers op de taart. Ik ben trots op mezelf dat ik het zo ver heb geschopt!                               september 2017

 

Obbe Rijpma vertelt….

“Ik werkte 35 jaar in de logistiek, toen ik ontslagen werd. Van de een op de andere dag stond ik op straat… De stress die dat gaf, was groot. Ik was woedend omdat dit mij was overkomen en had mezelf niet meer in de hand. Ik voelde me een nietsnut en heb wel eens gedacht om van een flat af te springen. Er moest zelfs een psycholoog aan te pas komen.

Geen bijstand
Ik ging als een gek solliciteren. Mijn vrouw zat in de ziektewet en ik heb ook nog een studerende zoon. Als ik vóór eind 2015 geen baan zou hebben, zou ik in de bijstand terecht komen. Dat leek me het ergste wat er bestond.

Steun en betrokkenheid
Via een vriend kwam ik in aanraking met ReconnAct. Jobmaatje Ivo was heel realistisch: als ik iets wilde bereiken, moest ik dat zelf doen. Het ging er wel eens hard aan toe en hij heeft heel wat met me te stellen gehad. Toch bleef hij altijd rustig.

Nieuwe baan
Ik heb veel aan de steun en betrokkenheid van ReconnAct gehad. Ik heb geleerd om te relativeren en sta anders in het leven. Inmiddels heb ik weer een uitzendbaan in de logistiek in Huissen. Ik ben er dolblij mee!”

november 2015

Rob werkte bij een zorgverzekeraar totdat zijn baan door een reorganisatie verviel. Sinds januari 2016 zat hij in de WW: ‘Ik heb enorm veel gesolliciteerd, struinde alle vacaturesites af en ging regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. Mijn brieven liet ik eerst door professionals lezen, mijn CV heb ik laten oppimpen, maar ik kwam nergens aan de bak. Mijn leeftijd, 50+ maakte het er ook niet beter op. Af en toe zat ik er helemaal doorheen. ReconnAct heeft me geholpen om niet op te geven. Het was fijn om regelmatig van me af te kunnen praten.“

In mei 2018 tipte een oud-collega hem voor een functie bij Invacare in Ede: “Ik werd uitgenodigd en ging heel onbevangen het gesprek in. Ik had namelijk net een baantje als bloemenbezorger aangenomen. Het klikte en ik werd aangenomen. Begin juni ben ik begonnen! Mijn advies: ‘Blijven doorgaan en niet bij de pakken neerzitten’! Het gáát een keer lukken.’ juni 2018

Via netwerken aan een baan

 

JuliaBarrieKlein

Het bleek een goede match te zijn. De heer Barrie vond samen met Jobmaatje Julia binnen een half jaar een baan.

Praktijkervaring opdoen
Julia las op de website van Vrijwillig Wageningen een oproep voor jobmaatjes: “Ik studeer ‘Gezondheid & maatschappij’ aan de WUR, een erg theoretische studie. Ik had op dat moment een paar vakken, zoals re-integratie en werk. Ik wilde meer over de praktijk weten. Toen ReconnAct op mijn pad kwam, was ik verkocht. Het leek me leuk om een rol als maatje c.q. coach te vervullen. Ik ervaar nu in de praktijk wat ik in mijn studie leer.”

Hele dag thuis
Barrie kwam in contact met ReconnAct via een vrijwilliger van de thuisadministratie. Hij zat al een tijdje zonder werk: “Ik vond het niet fijn om de hele dag thuis te zitten. De projectleider heeft mij toen gekoppeld aan Julia. Zij zou mij gaan helpen met solliciteren”.

Netwerken
Julia vult aan: “We kwamen er al snel achter dat solliciteren via brieven of uitzendbureaus niet werkte. Op de training voor jobmaatjes had ik geleerd hoe je iemands netwerk in kaart kon brengen. Barrie had bij een fietsenhandel gewerkt en wilde weer zoiets. Ik ben toen met hem om de tafel gaan zitten en gevraagd wie hij allemaal kende. We hebben ook alle fietsenwinkels in Wageningen op een rijtje gezet. Barrie ging zelf bij deze fietsenwinkels langs. Via via hoorde hij dat de Bikeshop iemand zocht. Inmiddels heeft hij daar voor 20 uur per week werk.

Voldoening
Barrie is trots op Julia: “Ze heeft enorm haar best gedaan voor mij. Het is fijn om weer werk te hebben en een ritme in mijn dagen. Julia: ‘Ik weet nog dat Barrie mij vertelde dat hij een baan had gevonden. Hij straalde van oor tot oor! Dat geeft me energie en enorm veel voldoening!”

februari 2016

 

Een baan voor Rachid

Rachid en jobmaatje Frits gingen samen op zoek naar werk. Met een gepimpt CV ging Rachid uitzendbureaus en werkgevers langs. Uiteindelijk werd hij productiemedewerker bij de kaasfabriek RoyalBel Leerdammer. Bijkomend voordeel is dat zijn Nederlands aanzienlijk verbeterde. Rachid: “Ik ben heel blij en dankbaar voor deze baan. Ik kan mijn gezin nu goed onderhouden en ben aan het sparen om naar mijn thuisland Marokko op vakantie te gaan.” Jobmaatje Frits: “Het uiteindelijk bereikte resultaat met Rachid heeft mij grote voldoening gegeven!”     april 2017